Edzéshelyszínek

BEAC-pálya (BME Atlétika pálya)

Ez a rekortán pálya jelenti az edzéseink központját, hiszen majdnem egész évben használjuk, az öltöző helyiségeink is ezen a sporttelepen találhatóak. Úgy járunk napi szinten erre a helyre, mintha a mi pályának lenne, holott már sem a BEAC, sem az ELTE nem rendelkezik felette – 2010 óta a BME tulajdonában áll. 1998-ban építtették, én pedig 2001 óta futok rajta, ezért volt lehetőségem végignézni a pálya hányattatott sorsát. Évekig nagyon jó állapotban volt, de sajnos nem igazán tartották karban, így mára eléggé leépült. Ráadásul az atlétika is eléggé háttérbe szorult a fenntartó prioritásában, ezért olyan infrastrukturális átalakítások történtek (strandröplabda pálya építése a dobókörre, jégkorong sátor felállítása a füves területen…), ami először a versenyrendezést később pedig a színvonalas edzés lehetőségét lehetetlenítette el.  Mindezek ellenére használjuk a pályát, amíg lehet. Főként a résztávos edzések zajlanak itt.

BMTE-pálya

Szintén könnyű futások gyanánt szoktam használni ezt az atlétika pályát, ami tavaly egy szuper rekortán borítást kapott. Még kisiskolás koromban itt kezdtem el atletizálni (1998) később pedig a duatlonos időszakban is sokat résztávoztam ezen a pályán (2007-2009).

Syma-csarnok

A téli időszakban szoktunk itt futni, jellemzően november végétől március elejéig. Itt kizárólag résztávos edzések vannak, rendszerint heti kettő alkalommal. Habár a 200 méteres, döntött kanyarral ellátott pálya nem a legoptimálisabb egy hosszútávfutó számára, mégis nagy előnyt jelent a tökéletes hőmérséklet, szélcsend, szilárd burkolat és a világosság miatt. Ami pedig a monotonitást illeti – a hosszútávfutónak szüksége van rá.

Lite Wellness Club (Mamut II)

Főként a versenyszezonok előtti közvetlen felkészülési időszakban járunk ide heti egy-két alkalommal. A futópados edzésekkel lehetőség nyílik a futótechnika hathatós fejlesztésére, ráadásul a tempótartásban, a monotonitás-tűrésben és az akaraterő erősítésében is pozitív szerepet játszik. Ezen kívül megfelelő eszközök révén az erősítésre, gimnasztikára is remek lehetőségünk van.

Tétényi-fennsík, Kamaraerdő

A lakóhelyem gyakorlatilag már a Tétényi-fennsíkon található, ezért kézenfekvő, hogy időnként a könnyű futásokat a szomszédságban lévő mezőkön, erdőkben végezzem. Korábban sokat edzettem itt komolyabban is, de most már inkább csak rövidebb átmozgatásokra járok ki, jellemzően a vizsgaidőszakban vagy a reggeli futások alkalmával.

 

Normafa

A hétvégi hosszú futások nagyszerű helyszíne tud lenni a Normafa és környéke. Fontos szempont, hogy itt friss a levegő, a hely valamelyest kizökkent a megszokott edzéskörnyezetből és a változatos terepviszonyok miatt olyan képességeket, izmokat is erősít, amelyeket utcán, pályán kevéssé lehet fejleszteni. Leggyakrabban az úgy nevezett MHK-körön szoktunk futni (kb. 4,7 km), ami jól futható talajviszonyokat biztosít, kellően változatos, de összességében nem tartalmaz túl sok szintkülönbséget, ezért gyors iramokat is lehet rajta végezni. Emellett van egy 12 km-es nagykörünk is (megkerüli a János-hegyet), de az utóbbi években már nem annyira edzünk rajta, mert a betonon vezető, hosszan tartó lejtők nem annyira kedvezőek.

Budapest utcái, parkjai

A hétfői és a szombati edzések többnyire tartós tempófutásból állnak, amit legtöbbször utcákon, köztereken végzünk. Hétfőnként gyakran futunk a Budai-rakparton, a Kopaszi-gáton, az Infopark – lágymányosi egyetemi campus területén, szombatonként pedig ritkábban ellátogatunk a Margitszigetre is.