Single Blog Title

This is a single blog caption

Az edzőm és az edzésmódszerünk

Jelenleg Szabó Imre, a BEAC távfutó edzője irányítja az edzésmunkámat, aki már 2003 óta foglalkozik velem, tehát egy tartós együttműködés van mögöttünk. Szabó Imre rendkívül tehetséges edző – ifjú korától kezdve foglalkozik az edzősködéssel, hivatalos edzői tevékenységét pedig 1978-ban kezdte meg. Közel 200 országos bajnoki cím fűződik a munkásságához. Alapvetően középtávfutókkal foglalkozik, de a hosszútávfutás is közel áll hozzá, ugyanis az egész távfutásra kiváló rálátása és érzéke van. Az edzésmódszere a klasszikus résztáv-központú hagyományokra épül (például Iharos Sándor sikerei is ezen a módszeren alapulnak). Ennek fő stílusjegyei – amelyek az én edzésmunkámat is nagymértékben meghatározzák – a következők:

  1. A hatékony futóstílus elsődlegessége: esztétika, könnyedség, harmónia, gazdaságosság állandó fenntartása a futómozgásban.
  2. A szervezet terhelésének holisztikus és humánus szemlélete: az idegrendszer védelme és fejlesztése a fizikai terhelés során.
  3. A mennyiség és a minőség összhangja, amiben a minőség (például az iram) „húzza” a mennyiséget.
  4. A versenyzés és az edzés határozott szétválasztása.
  5. A résztávozás központi szerepe: gyors, apró, növekvő résztávok jellemzően séta pihenővel.
  6. A fokozatos terhelés, mértékletesség és a heti egy pihenő nap betartása.
  7. Az állóképesség-fejlesztés rövid pihenővel alkalmazott résztávos edzések és az erős tempófutások ötvözetével valósul meg.
  8. A gyorsaság, lendület folyamatos fejlesztése és fenntartása.
  9. A futótechnika javítása, csiszolása futópados edzésekkel.
  10. A testsúly és a táplálkozás gondos kezelése.

10574218_922191654464890_2827756529838798128_n